Δεν υπάρχει αγροτική πολιτική στην Περιφέρεια Κρήτης και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τους γεωτεχνικούς δημοσίους υπαλλήλους των Χανίων, που θα επιδιώξουν συνάντηση με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη.

Οι γεωπόνοι υπογραμμίζουν ακόμα ότι οι αγρότες πρέπει πρώτα να ενημερώνονται για σημαντικά θέματα που αφορούν στις καλλιέργειες τους (όπως οι ορθές γεωργικές πρακτικές) και στη συνέχεια να ελέγχονται.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από έκτακτη γενική συνέλευση το Περιφερειακό Συμβούλιο Χανίων της ΠΕΓΔΥ, ανακοίνωσε:

«Κοινή διαπίστωση είναι το γεγονός ότι οι γεωπονικές υπηρεσίες έχουν χάσει κάθε αναπτυξιακό προσανατολισμό και έχουν απομείνει με το ρόλο του ελεγκτή παρά τις απαιτήσεις των καιρών, που όσοι στρέφονται στη γεωργία αναζητούν το γεωπόνο σύμβουλο. Δυστυχώς οι γεωπόνοι αντί για σύμβουλοι-εκπαιδευτές των γεωργών έχουν γίνει «χωροφύλακες».

Οι γεωργοί δεν είναι ενημερωμένοι για τη νέα νομοθεσία που τους αφορά (χρήση γεωργικών φαρμάκων, ορθές γεωργικές πρακτικές κα) ενώ είναι υπεύθυνοι για την υγεία και ασφάλεια των τροφίμων και των καταναλωτών.

Πιστεύουμε ότι πριν τους ελέγξουμε πρέπει να τους ενημερώσουμε και να τους εκπαιδεύσουμε για τις ορθές γεωργικές πρακτικές, την κατάλληλη εφαρμογή λίπανσης και άρδευσης, τη σωστή φυτοπροστασία, τις νέες καλλιέργειες και άλλα πολλά που θα κληθούν να εφαρμόσουν με τη νέα ΚΑΠ. Οι συρρικνωμένες και πολυδιάσπαρτες γεωπονικές υπηρεσίες αδυνατούν να παίξουν αυτό το ρόλο.

Η απουσία αγροτικής πολιτικής είναι φανερή τόσο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και στην Περιφέρεια Κρήτης. Τα επενδυτικά προγράμματα του γεωργικού τομέα είναι ανύπαρκτα με τις ελάχιστες προκηρύξεις που έγιναν την 4η προγραμματική περίοδο που σε λίγο φτάνει στο τέλος της.

Ο κλάδος απαξιώνεται αφού οι υπηρεσίες συρρικνώνονται, οι μόνες «αλλαγές» που προβλέπονται είναι κινητικότητα ή/και απολύσεις ενώ ο πρωτογενής τομέας διαπιστώνει ότι δε μπορεί να ελπίζει τίποτα από τις υπηρεσίες του δημοσίου.

Το ΥΠΠΑΤ κυκλοφόρησε το νέο οργανόγραμμα με απουσία βασικών Διευθύνσεων όπως γεωργικές εφαρμογές, βιολογική γεωργία κα. Η Περιφέρεια Κρήτης δεν έχει καταφέρει ακόμα να καταρτίσει νέο οργανόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τις Περιφέρειας και να δίνει τη δυνατότητα για την καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού της.

Αναφέρθηκε επίσης ότι κοντά στα προηγούμενα και σπουδαία προβλήματα δεν λύνονται ούτε απλά και καθημερινά, όπως το ωράριο, που  ενώ σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες δίνεται η δυνατότητα επιλογής ωραρίου (ως προς την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης και όχι φυσικά ως προς τον χρόνο εργασίας) στα Χανιά δε υπάρχει τέτοια δυνατότητα παρά την έγγραφη εκδήλωση ενδιαφέροντος από μερίδα υπαλλήλων.

Οι γεωπόνοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι πρώτοι που θέλουν την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και πιστεύουν ότι τώρα πρέπει να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Κρήτης και να δώσει διέξοδο σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει όμως να κινηθεί και η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ όσο και της Περιφερείας Κρήτης.

Το ΠΣ Χανίων θα ζητήσει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη προκειμένου να του θέσει τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο».

agronews.gr